Gemiddeld Nederlands gezin dolgelukkig met 5 euro extra koopkracht

Foto: Fizkes / Shutterstock.com

Het kabinet trekt meer dan 15 miljard uit om de koopkracht te repareren. Hierdoor krijgen de meeste Nederlandse gezinnen vanaf volgend jaar iets meer te besteden dan verwacht. Hans en Tineke Lemsveld vragen zich af wat ze in hemelsnaam met al dat extra geld moeten doen.

Hans en Tineke zijn tweeverdieners. Hans werkt fulltime als boekhouder, Tineke werkt drie dagen per week in een caviaslachterij. Het stel heeft een inwonende, autistische zoon (Jop) en een uitgewoonde dochter (Lianne). Direct nadat de kabinetsplannen bekend werden, rekende de familie Lemsveld ze door.

Hans concludeerde dat het hele gezin volgend jaar, na aftrek van de energiekosten, ruim 5 euro meer te besteden heeft dan verwacht. “5,48 om precies te zijn”, zegt Hans.

Het gezin is het nog niet eens over waar het extra geld naartoe moet. Hans overweegt om de helft te beleggen in aandelen. Tineke vindt dat de vijf euro naar het kunst- en cultuurbudget moet: “Hans en ik zijn al lang niet meer samen naar de bioscoop geweest. Met deze meevaller wordt dat binnen vijf jaar financieel mogelijk.”