14 ℃

Burgemeester Halsema waarschuwt: “Pro-Palestijnse demonstratie bij UvA mogelijk nóg groter gevaar dan situatie Hans Teeuwen”

Burgemeester Halsema waarschuwt: “Pro-Palestijnse demonstratie bij UvA mogelijk nóg groter gevaar dan situatie Hans Teeuwen”
Foto: Dutchmen / Shutterstock.com

AMSTERDAM - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam geeft aan dat de recente pro-Palestijnse demonstraties bij de Universiteit van Amsterdam mogelijk een nog groter gevaar vormen dan de onlangs ontstane situatie rondom cabaretier Hans Teeuwen.

De uitspraak komt op de tweede dag van oplopende spanningen rondom de UvA-campus, waar studenten en sympathisanten hun steun betuigden aan de Palestijnen in de door oorlog geteisterde Gazastrook. De protesten escaleerden tot bezettingen van de campus en gewelddadige confrontaties met de politie.

De dreiging op het terrein van de UvA doet volgens burgemeester Halsema erg denken aan de recente terreurdreiging door Hans Teeuwen. De cabaretier bleek een nepwapen in huis te hebben. Een politiemacht van zes agenten wist het nepwapen af te pakken en zo op het nippertje te voorkomen dat er slachtoffers vielen.

“Ook toen was de angst in de stad voelbaar”, herinnert Halsema zich. Dankzij kordaat optreden van mij en de politie hebben we toen kunnen voorkomen dat de situatie uit de hand liep, maar het incident toonde wel aan hoe kwetsbaar we zijn.”

Diepe wonden

“Bij nader inzien moeten we erkennen dat de dreiging die uitgaat van deze pro-Palestijnse rellen mogelijk een groter gevaar vormt voor onze stad dan de controversiële grappen gecombineerd met nepwapens van meneer Teeuwen,” aldus Halsema. “Hoewel de heer Teeuwen met zijn bedreigende acties diepe wonden en een gevoel van onveiligheid bij een groot deel van de Amsterdamse bevolking heeft veroorzaakt, sluiten we niet uit dat de demonstraties bij de UvA mogelijk een nog groter trauma zouden kunnen achterlaten.”

 
Deel dit artikel: