14 ℃

OV-bedrijf Hermes zet bierfiets in vanwege chauffeurstekort

OV-bedrijf Hermes zet bierfiets in vanwege chauffeurstekort
Foto: Eric Glenn / Shutterstock.com

EINDHOVEN - “Wij hadden het ook graag anders gezien, maar we moeten nu vooral denken in oplossingen”, zegt een woordvoerder van OV-bedrijf Hermes. Vanwege een tekort aan chauffeurs is het bedrijf genoodzaakt om reizigers met bierfietsen te vervoeren. 

Hermes is contractueel verplicht om een deel van het openbaar vervoer in de provincie Brabant te verzorgen, maar kampt al maanden met een tekort aan chauffeurs. Om die reden moest in oktober al de dienstregeling worden aangepast. Een actie om studenten te interesseren voor een baan als chauffeur leverde wel enkele reacties op, maar te weinig om het probleem op te lossen. Daarom heeft Hermes nu de hulp ingeroepen van een verhuurder van bierfietsen.

“Een draconische maatregel, dat vinden wij zelf ook”, zegt een woordvoerder van het OV-bedrijf. “Maar de bierfiets is het enige vervoermiddel waarmee wij veel passagiers tegelijk kunnen vervoeren zónder dat zij een speciaal rijbewijs nodig hebben.”

Trappen

De bierfietsen zullen gaan rijden op de lijnen in en rond Eindhoven. Elke bierfiets biedt plaats aan dertien reizigers, ongeveer twee keer zo veel mensen als er normaal in een bus zitten. De bedoeling is dat reizigers zelf gaan trappen. “Natuurlijk hadden wij liever voor de aandrijving willen zorgen, maar zoals gezegd hebben wij een tekort aan personeel”, laat Hermes weten.

“Wij beseffen ons dat dit vervoermiddel minder comfortabel is dan de bus, maar daar staat tegenover dat er wel een tap aan boord is”, aldus de woordvoerder. “Wij begrijpen heel goed dat dit niet de dienstverlening is die reizigers van ons verwachten, daarom is het eerste rondje van ons.”

 
Deel dit artikel: