13 ℃

Continuïteit FVD-fractie in gevaar na mislukken wijnoogst

Continuïteit FVD-fractie in gevaar na mislukken wijnoogst
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

DEN HAAG - Kamerleden van Forum voor Democratie moeten hun werkzaamheden mogelijk al over enkele weken onderbreken door een gebrek aan drank. Door noodweer in Frankrijk is een flink deel van de wijnoogst mislukt en de voorraad van de FVD-fractie is bijna op.

Meerdere Franse wijngaarden werden deze week getroffen door hevig noodweer. Vooral in de champagnestreek en in de Bourgogne zijn wijngaarden verwoest, uitgerekend de plekken waar veel wijnleveranciers van Forum voor Democratie gevestigd zijn. Hierdoor dreigt de fractie al binnen enkele weken zonder wijn te komen zitten.

“Forum voor Democratie is de enige politieke partij in Nederland die bij de uitvoering van haar werkzaamheden grote hoeveelheden wijn gebruikt. Natuurlijk zijn er wel meer politici die af en toe een glaasje drinken, maar bij FVD gaat het om heel veel flessen. Daar zit een enorm logistiek proces achter. Als de Franse wijnboertjes niet meer kunnen leveren, zou de hele boel in de soep kunnen lopen”, waarschuwt politiek analist Fons Knielen.

Crisis

Volgens Knielen is de situatie nog niet hopeloos: “Er zijn verschillende scenario’s mogelijk om deze crisis te bezweren. De FVD-fractie zou bijvoorbeeld tijdelijk wijn kunnen gaan drinken uit andere streken. Of misschien kan de partij noodgedwongen overschakelen op whisky. Hoe dan ook, we moeten te allen tijde voorkomen dat de partij droog komt te staan. Zo zie je maar weer hoe kwetsbaar de democratie eigenlijk is.”

 
Deel dit artikel: