14 ℃

Misleidend: fantavrije Fanta blijkt soms toch fanta te bevatten

Misleidend: fantavrije Fanta blijkt soms toch fanta te bevatten
Foto: Bombaert / Setur Vetan / Shock / Depositphotos.com

WAGENINGEN - Nadat eerder deze week al duidelijk werd dat alcoholvrije dranken toch alcohol kunnen bevatten, is nu ook aan het licht gekomen dat er in fantavrije Fanta wel degelijk fanta kan zitten. Veel consumenten die geregeld fantavrije Fanta drinken voelen zich voorgelogen en eisen dat de Nederlandse Fanta Federatie (NFF) de productlabels voor Fanta duidelijker maakt.

“Uit principiële overwegingen drink ik al jaren geen fanta meer”, vertelt Vincent Gladders (26) uit Doetinchem. “Voor mij was de fantavrije Fanta dus echt een uitkomst. Vrienden van mij weten ook dat ik geen fanta meer drink en hebben hier altijd rekening mee gehouden. Als iemand in de kroeg dan voor iedereen Fanta ging halen, namen ze voor mij de fantavrije variant mee. Hartstikke fijn natuurlijk, al voelt het met de kennis van nu ook alsof dat allemaal niets heeft uitgemaakt. Ik heb waarschijnlijk gewoon samen met hen heel de avond fanta lopen zuipen. Die gedachte frustreert me.”

De NFF erkent dat de huidige etiketten op Fanta-producten verwarrend kunnen zijn. Zo kunnen er op blikjes en flesjes uiteenlopende teksten staan als ‘fantavrij’ of ‘0,0% fanta’ die allemaal de suggestie wekken dat er geen fanta in de Fanta zit, terwijl dit wel degelijk het geval kan zijn.

Foto: Nieuwspaal

De testopstelling in het laboratorium, waarbij de typische oranjegele fantakleur duidelijk te zien is.

Hoewel de NFF de verontwaardiging van de consumenten begrijpt, laat zij in een verklaring ook weten dat een paar procent fanta in een fantavrije Fanta bijna niet te voorkomen is: “In het productieproces maken wij gebruik van Fanta om deze vervolgens fantavrij te kunnen maken. Als we geen Fanta meer zouden gebruiken, zou er ook niets fantavrij kunnen worden gemaakt. In dat geval produceren we dus eigenlijk niks en zou je als consument net zo goed water kunnen gaan drinken.”

 
Deel dit artikel: