14 ℃

Europese Commissie in spoedberaad bijeen over kwestie Joost Klein

Europese Commissie in spoedberaad bijeen over kwestie Joost Klein
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

BRUSSEL - Leden van de Europese Commissie zijn vrijdagavond bijeengekomen voor spoedberaad over de situatie rond de Nederlandse inzending bij het Eurovisie Songfestival. Kandidaat Joost Klein mocht eerst niet meedoen aan de juryshow, waarna totale diskwalificatie volgde. Met crisisberaad hoopt de Europese Commissie te voorkomen dat de situatie escaleert.

Joost Klein werd met het liedje ‘Europapa’ uitgesloten van deelname. De uitsluiting zorgde voor gespannen politieke verhoudingen tussen Nederland en Zweden, waar het Songfestival plaatsvindt. Naast de Israëlische premier Netanyahu heeft ook de Europese Commissie inmiddels op de situatie gereageerd.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, betreurt het voorval. “De situatie rond Joost Klein is niet bevorderlijk voor de Europese eenheid. Juist nu is het van belang dat de landen van het Eurovisie-bondgenootschap eensgezindheid uitstralen”, sprak Von der Leyen.

"Het is van groot belang voor de toekomst van Europa dat deze kwestie zo snel mogelijk wordt opgelost."
Ursula von der Leyen, voorzitter Europese Commissie

De Europese Commissie probeert met het nachtelijk spoedoverleg te voorkomen dat het songfestivaldebacle nog verder uit de hand loopt. Von der Leyen: “De kwestie rond de Nederlandse deelnemer mag niet leiden tot een breuk binnen de Europese Unie of, nog erger, een militaire confrontatie tussen landen van de EU. Het is van groot belang voor de toekomst van Europa dat deze kwestie zo snel mogelijk wordt opgelost. Mijn eerste prioriteit is nu om de rust in Europa te herstellen.”

 
Deel dit artikel: