14 ℃

NAVO-landen eens over militair steunpakket Eurovisie Songfestival

NAVO-landen eens over militair steunpakket Eurovisie Songfestival
Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock.com

MALMö - Eurovisie krijgt de beschikking over meer en zwaardere wapens voor de beveiliging van het Songfestival. De landen van de NAVO hebben Eurovisie een militair steunpakket toegezegd ter waarde van ruim vier miljard euro.

Eurovisie had voor het Songfestival al de beschikking over patrouillevoertuigen en scherpschutters. Daarnaast krijgt het liedjesfestijn 52 pantserhouwitsers, 14 Britse Challenger tanks en 26 Patriot luchtafweersystemen.

“Het gaat om het grootste militaire steunpakket dat ooit aan het Eurovisie Songfestival is toegekend. Ter vergelijking: bij het Songfestival in Rotterdam in 2021 bedroeg het totale defensiebudget slechts enkele tonnen”, weet militair deskundige Rob Luiteman.

"Terreurdreiging mag nooit ten koste gaan van kitscherige, gemakkelijk in het gehoor liggende liedjes."
Demissionair defensieminister Kajsa Ollongren

Ondanks de forse omvang van het steunpakket krijgt Eurovisie minder wapens dan waarop was gehoopt. Eurovisie had bij de Verenigde Staten aangedrongen op langeafstandsraketten, maar dat vindt president Biden nog een stap te ver.

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Demissionair defensieminister Kajsa Ollongren na haar overleg met Eurovisie-defensieminister Johnny Logan

Ook Nederland heeft Eurovisie hulp toegezegd. Demissionair defensieminister Kajsa Ollongren beloofde Eurovisie ‘alles wat nodig is’ om het liedjesfestijn op een gezellige en feestelijke manier te laten verlopen. “Terreurdreiging mag nooit ten koste gaan van kitscherige, gemakkelijk in het gehoor liggende liedjes.”, sprak Ollongren strijdvaardig tegen haar Zweedse collega Jonson. “United by music!”

 
Deel dit artikel: