14 ℃

Inflatie gedaald door lagere prijzen kunstheupen

Inflatie gedaald door lagere prijzen kunstheupen
Foto: Vaksmanv101 / Depositphotos.com

DEN HAAG - De inflatie was in de maand april 2,7 procent. Dat is iets lager dan in maart. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De lagere inflatie komt vooral door de gedaalde prijzen van kunstheupen.

In maart stegen de consumentenprijzen nog met 3,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral voedingsmiddelen en brandstof werden toen duurder. Die stijging wordt nu grotendeels gecompenseerd door de gedaalde prijzen van kunstheupen.

“Kunstheupen werden in de afgelopen maand gemiddeld 16 procent goedkoper. Dat haalt het inflatiecijfer flink omlaag”, zegt econoom Frans van Deuteren. “Jaarlijks krijgen zo’n 45.000 consumenten in ons land een kunstheup, dus veel huishoudens hebben van de prijsdaling kunnen profiteren.”

Foto: itsmejust / Depositphotos.com

Huishoudens betaalden in april gemiddeld 16 procent minder voor hun kunstheupen.

De inflatie bereikte een hoogtepunt in het najaar van 2022. Dat kwam toen vooral door de prijsstijging van vioolsnaren ten gevolge van de oorlog in Oekraïne.

Behalve de goedkopere kunstheupen was ook de lagere prijs voor een verblijf in een bungalowpark een belangrijke oorzaak van de dalende inflatie. Daarnaast daalde de inflatie door goedkoper geworden sluisdeuren, ijsdweilmachines en ongeslepen diamanten.

 
Deel dit artikel: