14 ℃

Zimbabwe eist onmiddellijke toelating tot Eurovisie Songfestival

Zimbabwe eist onmiddellijke toelating tot Eurovisie Songfestival
Foto: www.tambira.co.zw / Shutterstock.com

HARARE - Zimbabwe eist een plek op de lijst van deelnemende landen bij het Eurovisie Songfestival. Volgens president Emmerson Mnangagwa heeft Zimbabwe ‘het volste recht’ om deel te mogen nemen aan het liedjesfestijn.

Zimbabwe wil het eerste Afrikaanse land zijn dat meedoet aan het Eurovisie Songfestival, maar kreeg daar tot nu toe geen toestemming voor. Het argument dat het een Europees festival is en dus enkel bedoeld voor Europese landen, wil er bij Mnangagwa niet in. “Als Azerbeidzjan en zelfs Australië mee mogen doen, dan mogen wij dat ook”, aldus de Zimbabwaanse president.

Australië was vroeger een Britse kolonie en mag op grond daarvan deelnemen aan het Eurovisie Songfestival, maar dat is volgens Zimbabwe geen geldige reden. “Zimbabwe is nu een keurige dictatuur, maar ook wij zijn een Britse kolonie geweest. Overigens hoort Groot-Brittannië sinds de brexit zelf niet eens meer bij Europa”, fulmineerde Mnangagwa.

"Het Eurovisiekartel is bang voor de Zimbabwaanse concurrentie. En terecht."
Emmerson Mnangagwa, president Zimbabwe

De werkelijke reden waarom Zimbabwe niet mag meedoen aan het Eurovisie Songfestival, is volgens president Mnangagwa gegrond in pure angst: “Het Eurovisiekartel is bang voor de Zimbabwaanse concurrentie. En terecht. Andere landen weten ook wel dat ze geen enkele kans meer maken als wij Thomas Mapfumo bij het Songfestival het aanstekelijke Mhondoro Dzinonwa laten zingen.”

 
Deel dit artikel: