14 ℃
Poetin teleurgesteld:

Baudet komt niet opdagen bij viering Russische Dag van de Overwinning

Baudet komt niet opdagen bij viering Russische Dag van de Overwinning
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

MOSKOU - In Rusland werd donderdag de Dag van de Overwinning gevierd, de dag waarop de Russen de overwinning in de Tweede Wereldoorlog herdenken. Opvallend is dat FVD-leider Thierry Baudet dit jaar niet aanwezig was bij de traditionele militaire parade op het Rode Plein in Moskou.

Alle ogen van de wereld waren gericht op president Vladimir Poetin, die op het Rode Plein een toespraak hield. Maar opvallender was de afwezigheid van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. Van het gezicht van Poetin was de teleurstelling duidelijk af te lezen.

“De Dag van de Overwinning is een belangrijk evenement in Rusland. De Russen vieren op 9 mei traditiegetrouw de overwinning in de Tweede Wereldoorlog met een grote militaire parade en veel machtsvertoon. Het is gebruikelijk dat bevriende politici daarbij aanwezig zijn. Daarom is het zo opmerkelijk dat Baudet er niet bij was. Andere bondgenoten van Poetin waren er namelijk gewoon wel”, zegt Ruslanddeskundige Tjeerd Omslag.

Foto: Wiki Commons CC BY-SA 4.0

Andere bevriende leiders, zoals de Wit-Russische dictator Loekasjenko, waren wel aanwezig bij de militaire parade in Moskou.

De reden van Baudets afwezigheid is niet duidelijk. Omslag: “Misschien had hij gewoon andere verplichtingen. Het is te vroeg om nu al te concluderen dat de hechte vriendschap tussen Forum voor Democratie en de Russische dictator scheurtjes vertoont.”

 
Deel dit artikel: