14 ℃
Europese munt 0,3% meer waard

Koers euro flink gestegen door songfestivalliedje ‘Europapa’

Koers euro flink gestegen door songfestivalliedje ‘Europapa’
Foto: YT CC

MALMö - Dankzij het songfestivalliedje ‘Europapa’ van Joost Klein is de koers van de euro flink gestegen. De Europese munt werd in één dag 0,3 procent meer waard ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De lofzang van Joost Klein over Europa heeft een stevig effect op de valutamarkt. Op de dag van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival steeg de koers van de Europese munt tot de hoogste stand in een maand. Begin deze maand was de euro nog een schamele $ 1,06 waard. Door ‘Europapa’ is de waarde van de Europese munt inmiddels gestegen tot bijna $ 1,08.

Beursanalist Wierco Duinkerk spreekt van het ‘Europapa-effect’. “Toen de Europese Centrale Bank eind vorig jaar besloot om Joost Klein naar het Songfestival te sturen, werd er nog lachterig over gedaan. Nu zal iedereen toch moeten toegeven dat dit een gouden greep was”, aldus Duinkerk. “Speculanten zijn gevoelig voor emotie en muziek is niets anders dan emotie. Het was te verwachten dat een drie minuten durende jubelzang over Europa een gunstig effect zou hebben op de Europese economie.”

Dat songfestivalliedjes grote invloed hebben op de financiële markten was al bekend sinds 2014, toen Oostenrijker Conchita Wurst met het liedje ‘Rise like a phoenix’ in zijn eentje de aandelenkoers van de industriële toeleverancier Andritz AG omhoogzong.

 
Deel dit artikel: