Songfestivaldeelnemer Joost Klein leerde leven met zijn misvormde schouders

Songfestivaldeelnemer Joost Klein leerde leven met zijn misvormde schouders
Foto: Ruud Janssen / Avrotros / hxdbzxy / Shutterstock.com

HILVERSUM - Omroep AVROTROS kreeg deze week veel bezorgde reacties over de misvormde schouders van Joost Klein. “Ik ben helemaal aan deze schouders gewend, maar ik vergeet soms dat andere mensen ervan kunnen schrikken”, zegt de 26-jarige songfestivaldeelnemer.

Joost doet met het lied Europapa mee aan het Eurovisie Songfestival. Zijn misvormde schouders zijn op persfoto’s goed te zien. Hij lijdt aan acuta humeros, een groeistoornis die in de volksmond ook wel ‘puntschouders’ wordt genoemd.

“Ik was twee toen de huisarts zag dat de hoeken van mijn schouders erg ver de lucht in staken. Dan ga je een heel medisch traject in. Specialisten erbij, ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Nog steeds ga ik drie keer per week naar de fysiotherapeut”, vertelt Joost.

Artsen hebben geprobeerd de uiteinden van zijn schouders terug te duwen, maar uiteindelijk kreeg Joost te horen dat hij er maar mee moest leren leven.

“Inmiddels heb ik mijn schouders geaccepteerd, maar ik heb er wel altijd last van”, zegt Joost. “In de tram moet je vreselijk oppassen dat je niet per ongeluk iemand bewusteloos beukt. En al mijn kleding, zoals dit blauwe jasje, moet speciaal voor mij worden gemaakt. Soms denken mensen dat ik die schouders bewust zo heb misvormd om aandacht te trekken. Het doet pijn als mensen dat zeggen.”

 
Deel dit artikel: