Depressieve caviasoort wil het liefst uitsterven

Wereldwijd leven er nog maar vijfduizend exemplaren in de vrije natuur, de rest heeft er al een einde aan gemaakt. Wetenschappers verwachten dat de meest depressieve caviasoort over enkele jaren geheel is uitgestorven.

Foto: Tatyana Vyc / Shutterstock.com

De depressieve cavia (Latijn: Cavia suïcidalis) is tamelijk uniek, weet dierenarts Thijs Snibbert. “De meeste diersoorten hebben een sterk ontwikkeld overlevingsinstinct. Bij deze caviasoort ontbreekt dit volledig. De cavia suïcidalis wil van nature dood. Liever vandaag nog dan morgen.”

De caviasoort wordt steeds slimmer, waardoor de populatie in de afgelopen jaren sterk is afgenomen. “Er zijn verhalen bekend over depressieve cavia’s die zich van grote hoogte uit bomen laten vallen, op het spoor gaan liggen, of zichzelf aanmelden als proefdier. Werkelijk hartverscheurend”, aldus de dierenarts. “Het Wereld Natuur Fonds heeft in de jaren ’80 al een reddingsprogramma opgezet, maar dat heeft weinig zin als het beestje zelf niet meewerkt.”

Snibbert heeft geen idee hoe de dieren geholpen kunnen worden: “Normaliter zou je met dit gedrag naar een psycholoog moeten. Praten, praten en nog eens praten. Dat hebben we heus wel geprobeerd hoor. Maar ja, het zijn cavia’s. Veel meer dan ‘oink’ komt er niet uit.”