23 ℃

Vastgoedarmoede neemt toe: gemiddeld Nederlands gezin heeft nog maar één woning

Vastgoedarmoede neemt toe: gemiddeld Nederlands gezin heeft nog maar één woning
Foto: Dafinchi / Shutterstock.com

De vastgoedarmoede in ons land neemt toe. Steeds meer gezinnen moeten zich behelpen met slechts één woning en hebben geen geld om hun vastgoedportefeuille uit te breiden.

De verkoopprijs van een gemiddeld huis bedraagt momenteel 432.000 euro. Huizen werden in het afgelopen jaar bijna tien procent duurder. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Eigen Huizen. Door de voortdurende prijsstijgingen op de woningmarkt dreigt een tweede of derde huis voor sommige gezinnen onbetaalbaar te worden. Bijna 92 procent van de Nederlandse gezinnen moet zich zien te redden met één huis.

“In mijn werk kom ik steeds meer schrijnende situaties tegen”, zegt makelaar Miriam van Wingerden. “Gezinnen die op het oog gelukkig lijken, maar als je doorvraagt blijkt dat ze maar één woning bezitten. Hun hele vastgoedportefeuille bestaat letterlijk uit één huis. Dat is hartverscheurend.”

"We slapen bijna elke nacht letterlijk in hetzelfde huis. En als we op vakantie gaan, moeten we iets huren."
Kelly van Groesbeek

Ook Kelly van Groesbeek (31) leeft met haar man en drie kinderen in vastgoedarmoede. “We moeten rondkomen van twee inkomens. Dat is echt geen vetpot. Natuurlijk willen we onze vastgoedportefeuille dolgraag uitbreiden, maar onze financiën laten dat gewoon niet toe”, vertelt ze. “We slapen bijna elke nacht letterlijk in hetzelfde huis. En als we op vakantie gaan, moeten we iets huren. Ja, natuurlijk schamen we ons. We gaan tijdens onze vakanties meestal zo ver mogelijk weg, zodat de buurt niet ziet dat we daar in een hotel moeten slapen.”

 
Deel dit artikel: