14 ℃

Omtzigt opgelucht: NSC krijgt slechts klein rolletje in nieuw kabinet

Omtzigt opgelucht: NSC krijgt slechts klein rolletje in nieuw kabinet
Foto: Robert Hoetink / Shutterstock.com

DEN HAAG - NSC-leider Pieter Omtzigt is naar eigen zeggen ‘blij en opgelucht’ nu duidelijk is dat zijn partij slechts een kleine rol krijgt in het nieuwe kabinet. Omtzigt zegt dat hij ‘nog steeds niet van harte, maar met minder tegenzin’ aan de kabinetsdeelname begint.

“Enkele maanden voor de verkiezingen stond NSC nog bovenaan in de peilingen. Het leek er zelfs even op dat ik zelf premier zou moeten worden. Gelukkig gaat dat niet gebeuren, maar u begrijpt dat ik daar destijds lang van wakker heb gelegen”, zegt hij nu.

Omzigt, die naar eigen zeggen ‘alleen al bij de gedachte aan regeren doodmoe wordt’, heeft er in de afgelopen weken alles aan gedaan om zijn rol in het nieuwe kabinet zo klein mogelijk te houden. En met succes, want Omtzigt hoeft in het nieuwe kabinet vrijwel niets te doen.

"In de afgelopen weken heb ik de meeste verantwoordelijkheden kunnen wegdelegeren."
Pieter Omtzigt, NSC

“Na de verkiezingen leek een serieuze functie bijna onvermijdelijk. Daar heb ik nachtmerries van gehad, dat mag u rustig weten. Maar in de afgelopen weken heb ik de meeste verantwoordelijkheden kunnen wegdelegeren”, aldus Omtzigt. “Helaas zal ik in het nieuwe kabinet wel een rol moeten vervullen, maar die stelt godzijdank heel weinig voor.”

 
Deel dit artikel: