14 ℃

Tribunaal Joost Klein waarschijnlijk in Den Haag

Tribunaal Joost Klein waarschijnlijk in Den Haag
Foto: YT CC

DEN HAAG - Het tribunaal dat het gedrag van Joost Klein bij het Eurovisie Songfestival gaat onderzoeken, komt waarschijnlijk in Den Haag. Dat melden bronnen rond Eurovisie.

Joost Klein wordt beschuldigd van bedreiging en wangedrag jegens een cameravrouw van Eurovisie. Het tribunaal moet vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van songfestivalmisdaden en welke straf Joost Klein daarvoor krijgt.

De speciale rechtbank komt waarschijnlijk in het gebouw van het Joegoslaviëtribunaal aan het Churchillplein in Den Haag. Dat gebouw is in de jaren ’90 al aangepast om als rechtbank te kunnen dienen. Zo beschikt het gebouw over cellen waarin Joost Klein gedurende het proces kan worden opgesloten.

Songfestivaldrama

Het Songfestivaltribunaal zal bestaan uit rechters en strafpleiters uit alle landen van het Eurovisie-bondgenootschap. Om alle schijn van partijdigheid te vermijden, zullen Nederland en Zweden echter geen rechters leveren.

Foto: Jan Kranendonk / Depositphotos.com

Het gebouw in Den Haag waarin het eurovisietribunaal vermoedelijk zal worden gevestigd.

Songfestivalkenner Angelo Kellers noemt het songfestivaldrama ‘uniek in de geschiedenis’. “Er zijn wel vaker incidentjes geweest bij het Songfestival, maar nooit zó ernstig dat een eurovisietribunaal noodzakelijk was”, aldus Kellers.

Slachtoffer

Volgens Kellers kan het nog wel even duren voordat Joost Klein zijn straf te horen krijgt: “Eerst moeten het slachtoffer en de getuigen worden gehoord. Daarna zal de aanklager namens Eurovisie de strafeis bekendmaken. Het hele proces kan maanden, zo niet jaren duren.”

 
Deel dit artikel: