23 ℃

PVV vraagt klusbedrijf Henri (41) voor bouw vier nieuwe kerncentrales

PVV vraagt klusbedrijf Henri (41) voor bouw vier nieuwe kerncentrales
Foto: Lopolo / Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

ELLEWOUTSDIJK - Nederland krijgt maar liefst vier nieuwe kerncentrales. Dat staat in het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Coalitiepartij PVV heeft het klusbedrijf van Henri Muntert (41) uit Ellewoutsdijk gevraagd om de vier kerncentrales te bouwen.

Nederland heeft momenteel nog maar één werkende kerncentrale voor elektriciteit. Die staat in het Zeeuwse Borssele. De coalitie wil de oude reactor langer open houden. Daarnaast hebben de coalitiepartijen klusbedrijf ‘De Klussoloog’ van Henri Muntert gevraagd om vier nieuwe kerncentrales te bouwen in Zeeland en in de Groningse Eemshaven. De nieuwe centrales moeten al in 2035 operationeel zijn. Volgens deskundigen is dat onmogelijk, maar Henri denkt dat het kan.

Henri was enorm verrast toen PVV-leider Wilders hem vorige week vroeg om een offerte te maken voor vier kerncentrales. “Normaal verbouw ik badkamers en keukens, dus dit is wel even iets anders. Ik heb nog nooit een kerncentrale gebouwd, maar als je op Wikipedia kijkt, dan zie je dat zo’n ding eigenlijk best simpel in elkaar zit.”

Foto: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

De nieuwe kerncentrales kunnen volgens klusser Henri veel eenvoudiger gebouwd worden dan de reeds bestaande reactor in Borssele.

“Wil je echt een mooie kerncentrale met alles erop en eraan, dan ben je al gauw twintig jaar bezig. Maar eigenlijk heb je al die toeters en bellen helemaal niet nodig. Als je bouwt met wat simpelere materialen, dan is zo’n kerncentrale veel sneller klaar. Bovendien ben je veel goedkoper uit”, zegt Henri, die al zo’n twintig jaar ervaring heeft met allerlei klussen.

Grote emmer

Henri geeft een voorbeeld: “Zo’n reactorvat werd vroeger gemaakt van staal en superdik gewapend beton. Ja, dat duurt jaren. Je kunt ook gewoon in de bouwmarkt een grote emmer halen en daar met gipsplaten een wandje omheen bouwen. Uraniumstaven erin en gaan met die banaan.”

 
Deel dit artikel: