14 ℃

Amsterdamse basisschool leert toekomstige studentjes vreedzaam demonstreren

Amsterdamse basisschool leert toekomstige studentjes vreedzaam demonstreren
Foto: Vikulin / Depositphotos.com

AMSTERDAM - De Amsterdamse basisschool Het Molenaartje had de primeur. Daar krijgen kinderen vanaf vandaag les in vreedzaam demonstreren. De school hoopt dat toekomstige studenten hierdoor beter weten wat wel en niet mag bij een demonstratie.

“Veel van onze leerlingen gaan later naar de universiteit. Het is onze taak om ze daarop voor te bereiden”, zegt directeur Paulette Schreuder van de basisschool. “Als deze kinderen straks studeren, willen ze misschien ook demonstreren tegen de universiteit. Wij leren ze nu alvast hoe ze dat moeten aanpakken.”

“De kinderen krijgen les in het verzinnen van leuzen, lichamelijk verzet en het vreedzaam opwerpen van een barricade. Bovendien leren ze wat ze wel en niet kapot mogen maken en wat hun rechten zijn als ze worden opgepakt. Ze moeten dan niet in paniek raken, maar gewoon iemand van de Volkskrant bellen.”

Foto: Vladislavgajic / Depositphotos.com

Juf Hanneke leert de kinderen wat ze moeten doen als ze in een politiecel terechtkomen.

“Of je het nu leuk vindt of niet, demonstreren hoort nu eenmaal bij het studentenleven”, legt Schreuder uit. “We zien dat de huidige generatie studenten maar wat aanrommelt. Wij leren kinderen hoe ze een demonstratie vreedzaam kunnen houden en tóch hun zin kunnen krijgen. Ze zijn dan goed voorbereid als ze later zelf tegenover de ME staan.”

 
Deel dit artikel: