14 ℃

Nieuwe etensresten duiden op sporen van elitaire wolf op de Veluwe

Nieuwe etensresten duiden op sporen van elitaire wolf op de Veluwe
Foto: Nieuwspaal

VELUWE - Resten van wilde everzwijnkoteletten met truffelpuree, biologisch gevoede scharrelkip met een botersaus van champagne, sashimi van blauwvintonijn en ambachtelijke kaasplateaus. Het zijn de stille getuigen van de haute cuisine die op de Hoge Veluwe zijn aangetroffen. Deskundigen vermoeden dat het de sporen zijn van een niet-schuwe, elitaire wolf.

Deze vondsten komen kort na de ontdekking van frikandellen en hamburgers in de nabijheid van een niet-schuwe wolf. Met deze vondst lijkt het erop dat wolven van diverse sociale klassen zich op de Veluwe hebben gehuisvest. Waar de frikandellen door de pauperwolf zijn aangevreten, lijken de duurdere voedselresten te zijn achtergelaten door de elitaire wolf. Deze wolvensoort haalt doorgaans de neus op voor gewoon voedsel en heeft een voorkeur voor gastronomische hoogstandjes.

Natuurbeschermers zijn verdeeld over de ontdekking. “Deze wolf zou weleens het hele evenwicht kunnen verstoren,” zegt een bezorgde bioloog. “Als hij blijft jagen op biologische herten en ambachtelijke kazen, kan hij een gevaar worden voor delicatessezaken. En dat zijn er nogal wat in deze omgeving.”

Foto: Nieuwspaal

Op een open plek in het bos werden stukken camembert aangetroffen.

Andere organisaties zijn wel positief over deze ontwikkeling. “In Nederland moet er ruimte zijn voor de elitaire wolf. Dit is goed voor de voedselpiramide, juist omdat deze wolf geen interesse lijkt te hebben in het traditionele vee”, legt woordvoerder Eva Groenewoud van Natuurlijk Welzijn Nederland (NWN) uit.

“Daarnaast kunnen we alleen maar toejuichen dat een wolf gezonder leeft en geen genoegen neemt met de standaard fastfoodopties, maar heel bewust kiest voor voedsel van betere kwaliteit”, aldus Groenewoud.

Hoewel er wel voedselresten zijn gevonden, is de elitaire wolf zelf nog niet waargenomen op de Veluwe. Vorig jaar werden dergelijke exclusieve voedselresten ook al aangetroffen in de bossen bij Blaricum, maar deze bleken te zijn achtergelaten door een bekende Gooise televisiepresentatrice.

 
Deel dit artikel: