14 ℃
Politieke rel:

Beoogd premier Ronald Plasterk verdacht van banden met PvdA

Beoogd premier Ronald Plasterk verdacht van banden met PvdA
Foto: Rijksoverheid / Valerie Kuypers / Wiki Commons CC BY 2.0

DEN HAAG - Ronald Plasterk wordt mogelijk toch niet de nieuwe premier, nu hij verdacht wordt van banden met de PvdA. PVV-leider Geert Wilders eist dat Plasterk openheid van zaken geeft over zijn vermeende PvdA-verleden.

Ronald Plasterk werd door meerdere bronnen genoemd als opvolger van Mark Rutte. Plasterk zou premier worden in een kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. Maar de positie van Plasterk hangt aan een zijden draadje door geruchten over zijn banden met de PvdA.

Onder meer RTL en De Telegraaf melden dat Plasterk al bijna vijftig jaar contacten onderhoudt met de PvdA. Hij zou voor die partij zelfs hoge functies hebben bekleed. PVV-leider Geert Wilders wil nog niet inhoudelijk op de geruchten ingaan, maar heeft Plasterk wel om opheldering gevraagd.

“Het gaat om een zeer zware beschuldiging”, zegt politiek analist Fons Knielen. “Als het verhaal klopt, dan zou Plasterk in één klap buitenspel staan. Een PvdA-premier in een ultrarechts kabinet zou namelijk volstrekt ongeloofwaardig zijn. Maar laten we geen overhaaste conclusies trekken. Vooralsnog is zijn vermeende PvdA-verleden niets meer dan een gerucht.”

 
Deel dit artikel: