24 ℃

Rutte: “Nederland vergeet weleens dat ik nog steeds premier ben”

Rutte: “Nederland vergeet weleens dat ik nog steeds premier ben”
Foto: Fizkes / Frederic Legrand / COMEO / Shutterstock.com

DEN HAAG - “Soms is het inderdaad best komisch. Dan zie ik Wilders met een grote mond roepen wat hij allemaal wel en niet wil, terwijl hij nog niet eens een kabinet heeft. Ik wel.”

Aan het woord is Mark Rutte, sinds 2010 de hoogste politiek leider van Nederland. “En dat ben ik nog steeds”, vult hij aan. “Er is nog geen nieuwe premier beëdigd, dus vooralsnog maak ik hier de dienst uit. Mensen vergeten dat weleens.”

Rutte heeft in de afgelopen week dan ook met een grote glimlach gekeken naar de presentatie van het coalitieakkoord: “Geert stond daar te blaten alsof hij werkelijk al iets te zeggen had. Ik dacht: even dimmen jij. Er is in Nederland maar één premier en dat ben ik. Niet Geert Wilders, niet Ronald Plasterk, maar ik.”

"Ik ben pas weg als er een opvolger is benoemd. Tot het zover is, ben ik de baas."
Mark Rutte, demissionair premier

Maar u bent toch demissionair en al op de weg naar buiten? “Ho ho, niet zo snel. Formeel ben ik nog steeds uw minister-president”, corrigeert Rutte. “Ik ben pas weg als er een opvolger is benoemd. Tot het zover is, ben ik de baas. Ik hoorde bijvoorbeeld dat de coalitiepartijen Ronald Plasterk op mijn plek wilden zetten. Daar ben ik voor gaan liggen.”

 
Deel dit artikel: