23 ℃

Iran zweert wraak op berg waar helikopter van president tegenaan botste

Iran zweert wraak op berg waar helikopter van president tegenaan botste
Foto: Khamenei.ir / Wiki Commons CC / Nieuwspaal

TEHERAN - Iran zal ‘snel en doortastend’ optreden tegen de berg waar de Iraanse president Ebrahim Raisi met zijn helikopter tegenaan vloog. De Iraanse ayatollah Khamenei zei dat de berg niet hoeft te rekenen op genade.

President Raisi kwam zondag om het leven toen zijn helikopter in slecht weer tegen een berg smakte. Omdat het gaat om een ongeluk, kan er volgens andere landen geen dader worden aangewezen, maar Iran is het daar niet mee eens.

Volgens Iran staat vast dat de berg verantwoordelijk is voor de dood van Raisi. “Als de berg daar op dat moment niet was geweest, had Raisi nog geleefd. Daarom zullen wij op de gebruikelijke wijze wraak zweren”, zei de Iraanse ayatollah Khamenei.

Khamenei trad verder niet in detail. Hij zei dat Iran zal terugslaan ‘op het moment en op de manier die het land wenselijk acht’, maar hij zei er niet bij hoe dat gaat gebeuren.

Iran werkt al jaren aan een kernwapen, maar onduidelijk is of het land al over dergelijke wapens beschikt. Deskundigen gaan er vooralsnog vanuit dat Iran zal proberen de berg met conventionele wapens te vernietigen.

 
Deel dit artikel: