23 ℃
Opmerkelijk:

Nederland stuurt geen delegatie naar uitvaart Iraanse president Raisi

Nederland stuurt geen delegatie naar uitvaart Iraanse president Raisi
Foto: lev radin / Shutterstock.com

DEN HAAG - Er zal geen afvaardiging van de Nederlandse regering aanwezig zijn bij de uitvaart van de Iraanse president Ebrahim Raisi. Demissionair minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat zij niet voor de uitvaartplechtigheid naar Iran zal afreizen.

De Iraanse president Ebrahim Raisi kwam zondag om het leven bij een helikoptercrash. De uitvaartplechtigheid zal vermoedelijk nog deze week plaatsvinden, maar daarbij zal geen delegatie uit Nederland aanwezig zijn. Dat is opmerkelijk. Wanneer een buitenlands staatshoofd overlijdt, is het gebruikelijk dat de minister van Buitenlandse Zaken namens het kabinet de uitvaartceremonie bijwoont.

Politiek analist Fons Knielen spreekt van een merkwaardige beslissing van minister Bruins Slot om niet naar Iran af te reizen en Raisi de laatste eer te bewijzen. “Het gaat om de uitvaart van een zeer hooggeplaatst politicus. Dat de minister de uitvaart niet bijwoont, getuigt van weinig respect. De minister moet zich realiseren dat zij Iran hiermee zou kunnen schofferen.”

Waarom Nederland geen afvaardiging naar Iran stuurt, is volgens Knielen moeilijk te zeggen: “De Haagse politiek is momenteel erg druk met de vorming van een nieuw kabinet. De uitvaart van de Iraanse president komt dus op een zeer ongelukkig moment. Maar wellicht speelt er meer.”

 
Deel dit artikel: