14 ℃

“Nog zeven UvA-bezettingen nodig voor Israëlisch-Palestijns conflict is opgelost”

“Nog zeven UvA-bezettingen nodig voor Israëlisch-Palestijns conflict is opgelost”
Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com

AMSTERDAM - De Universiteit van Amsterdam moet nog zo’n zeven keer worden bezet voordat er definitief vrede is tussen Israël en de Palestijnen. Dat hebben wetenschappers van de faculteit Politicologie uitgezocht.

Maandag werden opnieuw gebouwen van de UvA bezet door pro-Palestijnse demonstranten. Daarmee kwam het totaal aantal bezettingen op drie. “Een indrukwekkend aantal, maar nog niet genoeg voor vrede tussen Israël en Hamas”, weet hoogleraar Hans Narig.

Na de aanslagen door Hamas in oktober voert Israël zeer bloedige aanvallen uit op burgerdoelen in de Gazastrook. De Israëlische premier Netanyahu was aanvankelijk overtuigd van zijn beleid, maar na een paar UvA-bezettingen is hij toch gaan twijfelen.

"Reken maar dat Netanyahu heel gevoelig is voor wat er op de Universiteit van Amsterdam gebeurt."
Hans Narig, hoogleraar

Toch is er volgens Narig nog geen reden voor vreugde. Hij verwacht dat er nog meer UvA-bezettingen nodig zijn voordat de militairen in Gaza de opdracht krijgen om de wapens neer te leggen. “Het Israëlisch-Palestijnse conflict bestaat al sinds 1948 en is zeer gecompliceerd. De UvA moet dus heel vaak bezet worden om de strijdende partijen op andere gedachten te brengen”, zegt Narig.

Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com

De bakstenen en pallets in Amsterdam hebben diepe indruk gemaakt op de Israëlische premier Netanyahu.

De wetenschapper schat het totaal aantal UvA-bezettingen dat nodig is om de oorlog te beëindigen op tien: “Reken maar dat Netanyahu heel gevoelig is voor wat er op de Universiteit van Amsterdam gebeurt. Als de studenten nog even volhouden en op het universiteitsterrein blijven zitten, kan het Israëlisch-Palestijnse conflict binnen enkele weken vanuit Amsterdam volledig worden weggedemonstreerd.”

 
Deel dit artikel: