14 ℃
Kinderarts Henk Bottendijks:

“Veel moeders na bevalling onterecht trots op wat ze gebaard hebben”

“Veel moeders na bevalling onterecht trots op wat ze gebaard hebben”
Foto: Shutterstock.com

UTRECHT - “Kersverse moeders zijn vaak trots op zichzelf, of op het kind dat ze gebaard hebben. Dan denk ik: waarom?”, aldus de bekende Utrechtse kinderarts Henk Bottendijks. Hij ziet maar al te vaak moeders die vinden dat ze een complimentje verdienen.

“Moeders, maar ook vaders, noemen zo’n pasgeboren kind vaak ‘een klein wondertje’. Alleen daar word ik al onpasselijk van”, zegt de kinderarts. “Elk jaar worden in ons land ruim 160.000 baby’s geboren, een enorm aantal. Alleen dat geeft al aan dat een baby niets bijzonders is. Elke dag worden ruim vierhonderd van dit soort wezens geboren.”

“Je moet je afvragen of een kind überhaupt iets is om trots op te zijn. Er zijn al te veel mensen op aarde, daar hoeven er echt niet meer bij. Dat zeg ik ook altijd tegen die moeders. Dan kijken ze je raar aan, maar ze hebben natuurlijk wel gewoon recht op de waarheid.”

"Mevrouw hoeft alleen maar een beetje te persen en dan komt dat kind vanzelf naar buiten."
Henk Bottendijks, kinderarts

Volgens de kinderarts krijgen vrouwen na een bevalling meer respect dan ze verdienen: “Een kind baren is beslist geen prestatie, daar is het vrouwenlichaam immers voor gemaakt. Mevrouw hoeft alleen maar een beetje te persen en dan komt dat kind vanzelf naar buiten. Toch zie ik regelmatig vrouwen die doen alsof ze een wonder hebben verricht. Misplaatste arrogantie, als je het mij vraagt.”

Na de bevalling is de moeder soms niet alleen trots op zichzelf, maar ook op de baby. “Onnodig”, meent Bottendijks. “De bevalling is pas het begin. Daarna moet je maar afwachten of het een leuk kind wordt. En meestal is dat niet het geval.”

 
Deel dit artikel: