23 ℃
'Vloeibaar goud'

Shell gaat in de Noordzee boren naar olijfolie

Shell gaat in de Noordzee boren naar olijfolie
Foto: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

PERNIS - Het tekort aan olijfolie is misschien binnen zes tot twaalf maanden opgelost. Shell gaat twee boorplatforms vrijmaken voor de zoektocht naar olijfolie in de Noordzee.

De prijs van olijfolie is tot recordhoogte gestegen. Een literfles van het ‘vloeibare goud’ kost in de supermarkt al minimaal tien euro. Een paar jaar geleden kostte dezelfde fles olijfolie nog amper de helft.

De prijsstijging heeft te maken met de klimaatverandering. Olijfolieproducerende landen zoals Italië, Spanje en Griekenland kregen in de afgelopen jaren te maken met extreme droogte, waardoor de oogst klein was.

Oliecrisis

“Tot nu toe werd eigenlijk alleen olijfolie gevonden op het land en dan voornamelijk aan bomen. Maar nu het goedje zo schaars is, wordt het rendabel om te zoeken naar nieuwe bronnen op plekken waar nooit eerder is gezocht, zoals in de Noordzee”, zegt grondstoffendeskundige Patrick Teldermond.

Foto: DenPhotos / Shutterstock.com

Nederland is voor olijfolie grotendeels afhankelijk van de belangrijke pijpleiding tussen Athene en Düsseldorf.

Met proefboringen probeert Shell een einde te maken aan de oliecrisis. Twee boorplatforms, de Clipper en de Leman Alpha, worden naar plekken gesleept waar mogelijk ruwe olijfolie in de bodem zit. Als daar daadwerkelijk olijfolie kan worden opgepompt, wordt het aanbod groter en zal de prijs dalen.

Milieu

Milieuorganisaties zijn bezorgd over de plannen van Shell. Een woordvoerder van Earth Rescue spreekt van een stap in de verkeerde richting: “De wereld moet niet langer afhankelijk zijn van olijfolie. Dit is juist het moment om de sla aan te maken met duurzame alternatieven, zoals waterstof of windolie.”

 
Deel dit artikel: