22 ℃

Nederland gediskwalificeerd bij Europese verkiezingen

Nederland gediskwalificeerd bij Europese verkiezingen
Foto: Fabrizio Maffei / Shutterstock.com

BRUSSEL - Nederland mag niet meer meedoen aan de Europese verkiezingen. Ons land is gediskwalificeerd, omdat een kandidaat voor het Europees Parlement een medewerker van de verkiezingen zou hebben bedreigd. 

Een vrouwelijke medewerker heeft een klacht ingediend tegen Nederland. “Hoewel het onderzoek nog loopt, lijkt het ons niet gepast om Nederland te laten deelnemen aan de verkiezingen”, schrijft de Europese Commissie in een persverklaring.

Verschillende Nederlandse partijen reageren geschokt op de verklaring van de Europese Commissie. “We hebben kennis genomen van de diskwalificatie, maar we vinden de straf disproportioneel”, laat D66 weten.

Ook BVNL zegt de beslissing van de Europese Commissie te betreuren. “Het was natuurlijk al erg onwaarschijnlijk dat er op onze partij gestemd zou gaan worden, maar nu kan het helemaal niet meer”, aldus BVNL-partijleider Wybren van Haga.

Door de diskwalificatie van Nederland doen nu nog maar 26 landen mee aan de Europese verkiezingen. Het Verenigd Koninkrijk koos er een paar jaar geleden zelf voor om niet meer mee te doen.

 
Deel dit artikel: