'Geen enkel sociaal vangnet'

Zorgen om inkomen Sywert van Lienden na ontslag bij mondkapjesstichting

Foto: YT CC

Nederland maakt zich grote zorgen over de financiële situatie van ondernemer Sywert van Lienden, nu hij moet vertrekken bij zijn Stichting Hulptroepen Alliantie.

Donderdag werd Van Lienden op last van de rechter ontslagen als bestuurder van zijn mondkapjesstichting. Dat betekent dat Van Lienden geen inkomsten meer heeft. “Een afschuwelijke situatie die je niemand toewenst, omdat je als zelfstandig ondernemer in Nederland vrijwel nergens recht op hebt”, zegt hoogleraar ondernemingsrecht Wibo Stoege.

“Zodra je als zelfstandige zonder werk komt te zitten, word je door de overheid volledig aan je lot overgelaten. Er bestaat voor ondernemers geen sociaal vangnet, zelfs niet voor schrijnende gevallen als de heer Van Lienden”, legt Stoege uit. “Eigenlijk is het schandalig dat de overheid hardwerkende ondernemers zo in de steek laat. Dat voelt heel oneerlijk.”

Waar moet Van Lienden dan nu zijn boodschappen van betalen? “Ik heb geen idee”, aldus de hoogleraar. “Ik raad hem aan om een bijstandsuitkering aan te vragen, maar dat is beslist geen vetpot.”