14 ℃

Rutte bezoekt Erdogan: “Al jaren mijn allerbeste vriend”

Rutte bezoekt Erdogan: “Al jaren mijn allerbeste vriend”
Foto: Dutchmen Photography / Drop of Light / Fizkes / Shutterstock.com

ISTANBOEL - Demissionair premier Rutte is in Istanboel voor een bezoek aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. “Hij is al tientallen jaren mijn aller-, allerbeste vriend. Ik vind het belangrijk om dat nog eens tegen hem te zeggen”, aldus Rutte.

“Tayyip – ik mag Tayyip zeggen – en ik zijn al jarenlang elkaars beste maatjes”, zegt Rutte. “Niet alleen is hij een talentvol politicus en een uitstekende president, maar hij is ook een buitengewoon vriendelijke en charismatische man. Toen we elkaar jaren geleden voor het eerst ontmoetten, voelde ik al meteen een klik. En die mondde uit in een heel hechte vriendschap.”

Heeft Ruttes bezoek aan Istanboel misschien ook iets te maken met zijn ambitie om secretaris-generaal van de NAVO te worden en de goedkeuring van Erdogan die hij daarvoor nodig heeft? “O, daar zullen we het misschien best eventjes over hebben”, antwoordt Rutte. “Maar ik ben hier in de eerste plaats voor een paar gezellige dagen met mijn goede vriend Tayyip.”

Rutte legt een arm om Erdogans schouder.  “Ik noem hem weleens ‘mijn boezemvriend'”, zegt Rutte liefkozend. “We steunen elkaar door dik en dun. Als het nodig is, dan zijn we er voor elkaar. Ik kan me niet voorstellen dat we elkaar ooit in de steek zouden laten als we elkaar nodig hebben.”

 
Deel dit artikel: