16 ℃

Composteerbare landmijn moet oorlog duurzamer maken

Composteerbare landmijn moet oorlog duurzamer maken
Foto: Pfeiffer / Shutterstock.com

HARSKAMP - De CO2 absorberende kruisraket, de composteerbare landmijn of de biologisch afbreekbare handgranaat. Het zijn innovatieve oplossingen voor een groenere oorlogvoering. Volgens Jelver Hieboer van de Adviesraad Duurzame Oorlogvoering worden oorlogen in de toekomst beter voor het milieu.

Tijdens de laatste wapenbeurs in Las Vegas werd al duidelijk dat wapenproducenten volop inzetten op duurzaamheid. Kruisraketten vliegen op biobrandstof, tanks en pantservoertuigen worden steeds vaker elektrisch aangedreven. De oorlog van de toekomst wordt energiezuinig en CO2-neutraal gevoerd.

“Oorlogen vragen een enorme ecologische tol, van de uitstoot van broeikasgassen door militaire operaties tot de vernietiging van ecosystemen door conflictgebieden”, weet Hieboer. “Als we de klimaatcrisis serieus nemen, moeten we onze aanpak van oorlog veranderen. Het is hoog tijd dat we streven naar milieuvriendelijkere methoden van vernietiging. In de branche noemen we dit ‘green warfare’. Landen als Iran, Rusland en Israël zijn er al heel ver mee.”

Volgens Hieboer gaat het om een stukje bewustwording op het slagveld: “We vinden het op zich niet prima als je volkeren en hun omgeving wil vernietigen. Maar als je het dan tóch doet, doe het dan duurzaam. Zo zorgen we samen voor een mooiere wereld.”

 
Deel dit artikel: