14 ℃

Populariteit rouwkaart bereikt dieptepunt: “Ik verstuur er enkel nog eentje bij een overlijden”

Populariteit rouwkaart bereikt dieptepunt: “Ik verstuur er enkel nog eentje bij een overlijden”
Foto: Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com / artemis2000 / Depositphotos.com

AMSTERDAM - Nadat de afgelopen jaren al duidelijk werd dat het percentage mensen dat er eentje verstuurt drastisch afneemt, lijkt de populariteit van de rouwkaart nu een dieptepunt te hebben bereikt. Uit cijfers van het Amsterdamse onderzoeksbureau GriefStatistics komt naar voren dat nog maar 73% van de Nederlanders af en toe een rouwkaart verstuurt en dan enkel en alleen bij een overlijden. Hoe komt dit?

“De rouwkaart leeft steeds minder bij de mensen”, vertelt onderzoeker Carlo Hulsbroek. “Hoogstwaarschijnlijk komt dit door de verwarrende teksten die erop vermeld staan. Zo weten mensen bij een rouwkaart waarop staat ‘Met oprechte deelneming’ niet precies waaráán ze gaan deelnemen, waardoor ze angstig, onzeker of achterdochtig kunnen worden. Allemaal gevoelens die ertoe kunnen leiden dat de rouwkaart uiteindelijk niet meer op de post wordt gedaan. Doodzonde natuurlijk.”

Ook zijn er volgens Hulsbroek enorm veel mensen die best willen deelnemen, maar twijfelen aan de oprechtheid van hun deelname: “Een groot aantal respondenten geeft aan dat ze soms valselijk willen deelnemen, maar dat rouwkaarten met een dergelijke strekking niet in de winkels te vinden zijn. Hier ligt dus nog een taak weggelegd voor rouwcartografen. Kortom, om ervoor te zorgen dat het versturen van een rouwkaart weer aan populariteit wint, zullen de voorbedrukte rouwteksten gevarieerder en minder warrig moeten worden.”

 
Deel dit artikel: