14 ℃

Steeds meer jongeren voelen zich gedwongen om te gaan werken na hun studie

Steeds meer jongeren voelen zich gedwongen om te gaan werken na hun studie
Foto: fizkes / Shutterstock.com

Studeren en dan tijd besteden aan dingen die écht belangrijk zijn, zoals kletsen met vrienden en de wereld ontdekken. Jongeren weten meestal wel wat ze willen, maar belanden na hun studie soms toch in een baan. Vaak voelen ze zich door de maatschappij onder druk gezet om te gaan werken.

Cathelijne Mouta (22) overkwam het ook. “Door een studie kunstgeschiedenis heb ik er alles aan gedaan om te voorkomen dat ik in een baan terecht zou komen, maar helaas is het toch gebeurd”, zucht ze. “Twee vriendinnen gingen ook werken en in een zwak moment heb ik me laten meeslepen. Nu zit ik soms van elf uur ’s ochtends tot vier uur ’s middags op kantoor. En mijn baas wil dat ik ook in de zomer werk.”

Lifecoach Fleur de Houtert waarschuwt jongeren al jaren voor een betaalde baan. “Bedrijven verzinnen allerlei smerige trucjes om jongeren aan het werk te krijgen”, vertelt ze. “Ik ken verhalen over over jongeren die direct na hun studie een arbeidscontract onder hun neus kregen. Als je daar je handtekening onder zet, zit je drie halve dagen per week bij een bedrijf. Het is belangrijk dat je als jongere echt leert om ‘nee’ te zeggen als je door een werkgever benaderd wordt.”

 
Deel dit artikel: