13 ℃

Rutte vrijwel zeker NAVO-baas: “Dit is Poetins grootste nachtmerrie”

Rutte vrijwel zeker NAVO-baas: “Dit is Poetins grootste nachtmerrie”
Foto: Anita Patterson Peppers / Frederic Legrand / Comeo / Shutterstock.com

MOSKOU - De angst in Rusland neemt toe, nu Mark Rutte vrijwel zeker de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt. “De grootste nachtmerrie van Poetin lijkt uit te komen”, zegt militair strateeg Rob Luiteman.

Ook Turkije steunt nu de kandidatuur van Mark Rutte voor de allerhoogste functie bij de NAVO. “Dit is precies waar Poetin al bang voor was”, zegt Luiteman. “Van de huidige NAVO-baas, Stoltenberg, heeft Rusland niet zo veel te vrezen. Maar als Rutte zijn opvolger wordt, praat je over een heel andere situatie. Rutte staat in Rusland bekend als een pitbull, een hardliner. Poetin heeft veel macht, maar tegen Rutte is hij niet opgewassen. Dat weet hij zelf ook.”

De verwachte aanstelling van Rutte als secretaris-generaal van de NAVO kan volgens Luiteman enorme gevolgen hebben voor de oorlog in Oekraïne: “Rutte zal de Russische bezetting in Oekraïne niet gedogen, dus voor Poetin zit er niets anders op dan zijn troepen terugtrekken. Als Poetin doorgaat met zijn oorlog, zou hij Rutte boos kunnen maken. Ik denk niet dat hij dat risico aandurft.”

 
Deel dit artikel: