14 ℃

Wilders: “Droge mond hindert formatiegesprekken”

Wilders: “Droge mond hindert formatiegesprekken”
Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com

DEN HAAG - De deadline van de formatie komt steeds dichterbij, maar de vraag is of de gesprekken tussen PVV, VVD, BBB en NSC kunnen worden voortgezet. Twee van de vier partijleiders hebben inmiddels een droge mond en daardoor moeite met praten.

“Wekenlang praten gaat niemand in de koude kleren zitten. Een droge mond bemoeilijkt het praten, waardoor de onderhandelingen helaas steeds moeizamer verlopen”, laat Geert Wilders via een woordvoerder weten. De PVV-leider heeft de informateurs verzocht om een glas water.

Ook bij BBB-leider Caroline van der Plas beginnen de lange, vaak oeverloze gesprekken inmiddels hun tol te eisen. “Maandenlang onafgebroken praten is een zware aanslag op de stembanden”, gebaart Van der Plas. “Ik heb van andere partijleiders gehoord dat mijn stem inmiddels te hees is om nog goed te kunnen verstaan. Dat maakt de onderhandelingen natuurlijk niet makkelijker.” Van der Plas hoopt dat de onderhandelingen in een lagere versnelling gezet kunnen worden om de stem te sparen.

Thee met honing

De partijleiders krijgen sinds vandaag hulp van de bekende stemcoach Elbertine Wijzonol. Zij gaat de onderhandelaars stemtechnieken aanleren, zodat de onderhandelingen minder belastend zijn voor het strottenhoofd en de stembanden. Daarnaast krijgen de politici warme thee met honing. Gehoopt wordt dat de partijleiders daardoor langer door kunnen praten.

Informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf komen woensdag met hun verslag. Daarna worden de nieuwe informateurs aangewezen. De partijleiders verwachten dat de formatiegesprekken nog dit jaar kunnen worden afgerond.

 
Deel dit artikel: