14 ℃
Drama voor PVV-leider:

Wilders mogelijk gedwongen premier

Wilders mogelijk gedwongen premier
Foto: Orange Pictures / Shutterstock.com

DEN HAAG - Nederland krijgt mogelijk een gedwongen premier. PVV-leider Geert Wilders heeft nog slechts één dag om een vrijwilliger te vinden die het premierschap op zich wil nemen. Als dat niet lukt, dan kan hij door de koning verplicht worden om zelf de rol van premier te gaan vervullen.

“Maanden geleden was al bekend dat Wilders zelf geen premier wil worden. Maar het lijkt erop dat hij zal moeten”, zegt politiek analist Fons Knielen. “Linksom of rechtsom zal toch iemand het land moeten regeren. Het is heel zuur voor Wilders, maar zijn partij kreeg bij de verkiezingen nou eenmaal de meeste stemmen. In het uiterste geval kan de koning hem dwingen om premier te worden.”

Nederland heeft in de geschiedenis slechts één keer eerder een gedwongen premier gehad. Dat was Joop den Uyl, die van 1973 tot 1977 tot het premierschap verplicht werd.

"Niemand wil dat Wilders premier wordt, hij zelf ook niet. Ik zou het echt heel erg voor hem vinden."
Pieter Omtzigt, NSC

In Den Haag wordt nog koortsachtig gewerkt om te voorkomen dat Wilders premier moet worden. “Er is nog geen paniek, maar er is wel sprake van grote bezorgdheid”, zei NSC-voorman Pieter Omtzigt eerder vandaag. “Niemand wil dat Wilders premier wordt, hij zelf ook niet. Ik zou het echt heel erg voor hem vinden. We zijn heus niet altijd goede vrienden, maar dit gun ik hem nou ook weer niet. Hij heeft al genoeg tegenslagen gehad.”

Toch heeft Knielen een geruststellende gedachte voor Wilders: “Een kabinet met een gedwongen premier valt meestal al na een paar maanden. Dat is ook waar iedereen nu vanuit gaat. Daarna hoeft Wilders er alleen maar voor te zorgen dat de PVV niet nóg een keer de verkiezingen wint, maar die kans is gelukkig nihil.”

 
Deel dit artikel: