14 ℃

Plantenbestuiver Kees (62) heeft steeds minder concurrentie van de insecten

Plantenbestuiver Kees (62) heeft steeds minder concurrentie van de insecten
Foto: HighwayStarz / Depositphotos.com

OLDENZAAL - Plantenbestuivers zijn blij met de afname van het aantal insecten in ons land. De Nederlandse plantenbestuivers ervaren steeds minder concurrentie van bijen en hommels, waardoor de omzet van de bedrijven toeneemt.

De Universiteit Leiden meldde woensdagochtend dat er steeds minder insecten zijn om de planten te bevruchten. Plantenbestuiver Kees Hondschopper uit Oldenzaal is daar blij mee. “Hoe minder planten door de insecten bestoven kunnen worden, hoe meer werk er over blijft voor mij”, vertelt Kees. “In de afgelopen jaren was er in de bestuiverij sprake van een moordende concurrentie tussen mens en dier. Bestuivers zoals ik werden weggeconcurreerd door allerlei insecten. Ik vind het vervelend om te zeggen, maar vaak zijn het buitenlandse hommels die hier in het voorjaar in insectenhotels verblijven.”

Nu het aantal insecten in rap tempo afneemt, hoopt Hondschopper dat de rust terugkeert in de plantenbestuiverij: “Wij willen gewoon rustig ons werk kunnen doen. Het is heel vervelend als ik tijdens mijn werk steeds wordt gehinderd door zo’n kloothommel die denkt dat ‘ie het beter kan.”

 
Deel dit artikel: