13 ℃

Gebrek aan diversiteit bij bemanning ISS: “Vrijwel allemaal hoogopgeleid”

Gebrek aan diversiteit bij bemanning ISS: “Vrijwel allemaal hoogopgeleid”
Foto: 3Dsculptor / Shutterstock.com

HOUSTON - Het is slecht gesteld met de diversiteit bij de bemanning van het internationale ruimtestation ISS. Uit een inventarisatie van diversiteitscoach Romera Tekkel blijkt dat laagopgeleiden vrijwel geen kans maken op een plekje aan boord van het ruimtestation.

Het ISS wordt permanent bemand door zeven tot veertien astronauten. De bemanning wordt geselecteerd door onder meer de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Europese evenknie ESA. “Mensen met een universitaire opleiding krijgen duidelijk de voorkeur. Alle geselecteerde astronauten waren hoogopgeleid en geïnteresseerd in ruimtevaart. Bepaald geen representatieve afspiegeling van de samenleving”, aldus Tekkel.

De enige Nederlander die ooit in het ISS mocht verblijven is André Kuipers, ook een man met een universitaire opleiding. Kuipers studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Heftruckchauffeur

“Hoogopgeleiden worden door de ruimtevaartorganisaties consequent voorgetrokken”, zegt Tekkel. “Wie vanuit een praktische functie wil opklimmen tot astronaut, maakt vrijwel geen kans. Dat is erg demotiverend voor mensen met ambities in de ruimtevaart die momenteel werkzaam zijn als timmermens of heftruckchauffeur.”

Tekkel hoopt dat er in het ISS meer ruimte komt voor diversiteit en inclusiviteit: “Het wordt tijd dat het ruimtestation toegankelijk wordt voor mensen met diverse achtergronden. Ook mensen met een praktische opleiding of helemaal geen opleiding kunnen een waardevolle bijdragen leveren aan boord van het ISS, al is het maar in de vorm van een stukje gezelligheid.”

 
Deel dit artikel: