14 ℃

AIVD verdenkt China van inmenging Nederlandse eetcultuur

AIVD verdenkt China van inmenging Nederlandse eetcultuur
Foto: CC

DEN HAAG - China probeert het voedingspatroon van Nederlandse gezinnen te beïnvloeden. Via horecabedrijven wordt gepoogd Chinese gerechten te verkopen aan Nederlandse consument en zo de Nederlandse eetcultuur te ondermijnen. Dat stelt inlichtingendienst AIVD.

In een vandaag gepubliceerd rapport deelt de AIVD de resultaten van een onderzoek naar de Chinese inmenging in de Nederlandse eetcultuur. Volgens de AIVD hebben Chinezen zich in de afgelopen honderd jaar doelbewust bemoeid met de voedselvoorziening in ons land. Via een netwerk van restaurants zou gepoogd zijn Nederlanders te interesseren voor Chinese gerechten, vaak met succes.

Erik Akerboom, directeur-generaal van de AIVD, zegt geschrokken te zijn van de Chinese invloed op het Nederlandse voedingspatroon. “Nederlanders zijn nietsvermoedend klaargestoomd voor de Chinese rijsttafel”, waarschuwt Akerboom. “China is heimelijk doorgedrongen tot in onze keukens en heeft communistische, totalitaire eenpansgerechten op onze borden weten te krijgen. De gevolgen daarvan zijn moeilijk te overzien, maar feit is dat er nu soms foe yong hai op tafel staat, terwijl er ook gewoon aardappelen hadden kunnen staan.”

 
Deel dit artikel: