14 ℃

Temperatuur stijgt tot boven de 25 graden: “Dit soort extremen gaan we vaker zien”

Temperatuur stijgt tot boven de 25 graden: “Dit soort extremen gaan we vaker zien”
Foto: grand-warszawski / Depositphotos.com

DE BILT - Nederland bereidt zich voor op een paar zeer warme dagen. Woensdag kan het op sommige plaatsen 25 graden worden. Volgens meteoroloog Thomas Indra zullen dit soort temperaturen in de toekomst vaker voorkomen.

“Waarschijnlijk ontsnappen we net aan een hittegolf, maar warm wordt het zeker”, waarschuwt Indra. “25 of 26 graden is goed mogelijk. Dat zijn temperaturen die mensen misschien kennen van vakanties in Zuid-Spanje, maar nu krijgen we in ons land ook te maken met dit soort hitte.”

Volgens de meteoroloog zullen temperaturen van boven de twintig graden steeds vaker gaan voorkomen: “Nu leidt een temperatuur van 25 graden nog tot spectaculaire krantenkoppen, maar ik verwacht dat dit soort temperaturen in de toekomst heel normaal zijn.”

Hoe moeten we omgaan met de hitte? “Bij zulke extreme temperaturen verliest je lichaam veel vocht. Daarom is het belangrijk om voldoende te drinken”, zegt huisarts Jos Koelewijn. “Daarnaast is het raadzaam om op het heetst van de dag, als de thermometer echt boven de twintig graden komt, in de schaduw te blijven en rustig aan te doen.”

 
Deel dit artikel: