14 ℃

ChristenUnie wil asielzoekers opvangen in walvissen

ChristenUnie wil asielzoekers opvangen in walvissen
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

DEN HAAG - Net nu het Verenigd Koninkrijk ervoor heeft gekozen om asielzoekers te deporteren naar Rwanda, Komt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker met een eveneens zeer opmerkelijk voorstel. Bikker stelt voor om een onderzoek te doen naar de haalbaarheid van het opvangen van asielzoekers in walvissen.

Volgens Bikker leefde er in het Midden-Oosten een man genaamd Jona. Het Oude Testament meldt dat Jona van een schip af sprong en noodopvang kreeg in een walvis. Hij zou hierin naar verluidt drie dagen en drie nachten hebben gewoond. “Ik weet dat het destijds ging om kortstondige opvang, maar met de technieken van tegenwoordig moet het haalbaar zijn om enkele maanden in een vis te verblijven. Bovendien zou moeten worden onderzocht aan hoeveel personen een vis huisvesting kan bieden.”

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren reageerde furieus. “Ten eerste is een walvis een zoogdier en geen vis”, fulmineerde Ouwehand. “Daarnaast is nooit bewezen dat het verhaal van Jona echt gebeurd is. Bovendien is het eersteklas dierenmishandeling wanneer we een keuken en een badkamer in een walvis gaan maken. En dan heb ik het nog niet eens over de haalbaarheid van dit absurde plan.”

Bikker reageert: “Het verhaal van Jona valt inderdaad niet te bewijzen, maar daarom wil ik juist een onderzoek naar de mogelijkheden. Ik vind het te makkelijk om dit idee bij voorbaat weg te zetten als onmogelijk. Over water lopen bleek ook gewoon te kunnen.”

 
Deel dit artikel: