14 ℃

Complotkleuter Daan (4) verklaart zich soeverein

Complotkleuter Daan (4) verklaart zich soeverein
Foto: Tanya Little / Shutterstock.com

HAARLEM - Steeds meer Nederlanders verklaren zich soeverein en doen dat op een steeds jongere leeftijd. De 4-jarige Daan Steverkamp is waarschijnlijk de jongste soevereine persoon in ons land.

“Daan, van de familie Steverkamp, geboren in vrijheid”, corrigeert hij ons. “Een jaar geleden begon ik mij te verdiepen in de machtsverhoudingen in dit huishouden. Om kwart voor zeven word je uit bed gehaald en naar school gebracht. Na school mag er onder toezicht gespeeld worden. Ook wordt door de ouderlijke macht precies bijgehouden hoeveel groente je eet en hoe laat je naar bed gaat. Alles is erop gericht om kleuters zoals ik in het gareel te houden. Je ziet het pas als je het door hebt.”

Als soevereine kleuter wil Daan geen deel meer zijn van de familie Steverkamp. “Ouders zijn niet bevoegd om over mij, als als levende kleuter, te beslissen. Feitelijk hebben pappa en mamma geen enkele macht”, legt hij uit. “Ik claim de wekelijkse drie euro zakgeld uit het geboortetrust dat mijn ouders voor mij hebben opgericht. Verder hoef ik de vijf hapjes broccoli, die het ouderlijk gezag mij onder dwang wil laten eten, niet te nemen. Als soeverein mens bepaal ik zelf, vanuit liefde, wat ik wil eten. Behalve op vrijdag, want dan haalt pappa altijd patat.”

 
Deel dit artikel: