14 ℃

Afrikaanse kannibalenstam ontwikkelt kweekmens

Afrikaanse kannibalenstam ontwikkelt kweekmens
Foto: Anton Petrus / Shutterstock.com

KANANIRA - Ook in Afrika staan de ontwikkelingen op het gebied van kweekvlees niet stil. De Mkubu-stam in de binnenlanden van Burundi werkt aan kweekvlees dat past in een kannibalistisch voedingspatroon.

De kannibalenstam at tot nu toe vooral Duitse toerist, maar daar zitten nogal wat ethische bezwaren aan. “Een kannibalistisch voedingspatroon gaat gepaard met enorm veel mensenleed. Daar moeten we gewoon eerlijk over zijn”, zegt stamhoofd Mptube Kwmfutu. “Het is niet leuk om mensen te doden voor voedsel. Bovendien zijn Duitse toeristen niet goed voor het milieu. Duitse toeristen moeten eerst helemaal naar Afrika worden gevlogen. Met lokaal geproduceerde kweekmens heb je die nadelen niet.”

In een laboratorium met lemen potjes werkt de stam aan kweekmens. “Het proces is een beetje vergelijkbaar met ivf”, legt Kwmfutu uit. “Het is gelukt om een zaadcel en een eicel bij elkaar te brengen. Nu kunnen we het embryo gaan opschalen. We verwachten dat we over een jaar of vier genoeg mens hebben om er worstjes en gehakt van te kunnen maken. Natuurlijk kent zo’n nieuw proces nog een heleboel kinderziektes, maar dat is normaal op die leeftijd.”

 
Deel dit artikel: