14 ℃

Letter Q mogelijk nog dit jaar verwijderd uit alfabet

Letter Q mogelijk nog dit jaar verwijderd uit alfabet
Foto: Marinini / Racorn / Shutterstock.com

De kans is groot dat de letter Q nog dit jaar wordt verwijderd uit het alfabet. In de afgelopen jaren werd de zeventiende letter van het alfabet nauwelijks gebruikt. De kosten voor het in stand houden van de Q zijn te hoog geworden.

Het afschaffen van de letter Q levert het bedrijfsleven een jaarlijkse besparing van 50 miljoen op, heeft het Nederlands Instituut voor Taal- en Letterkunde berekend. “Producenten van toetsenborden en chocoladeletters zijn nu nog veel geld kwijt aan de Q, terwijl er nauwelijks vraag naar de letter bestaat”, zegt taalkundige Conny Roeps.

Met ingang van volgend jaar bestaat het alfabet uit de letters A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Y en Z. De hoofdletter Q wordt vervangen door een O en de letter p vervangt de kleine q. “Die zien er vrijwel hetzelfde uit. Het is alleen even wennen”, legt Roeps uit.

Toch is er ook kritiek. “Het afschaffen van de letter Q is op de lange termijn misschien goedkoper, maar kost aanvankelijk veel geld. Denk alleen al aan de enorme voorraad visitekaartjes die straks bij het grofvuil kan”, zei Quity de Cocq vanmorgen op radiozender Qmusic.

 
Deel dit artikel: