UWV: Minder mensen stromen van WW door naar bijstand

Steeds minder werklozen stromen van een WW-uitkering door naar de bijstand. Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Een zorgwekkende ontwikkeling, vindt uitkeringscoach Karlijn Ophever.

Foto: JPStock / Shutterstock.com

Een WW-uitkering is bedoeld om de eerste periode van werkloosheid te overbruggen. Daarna stroomt de werkloze door naar een bijstandsuitkering. Tenminste, dat is de bedoeling. Want slechts 3,8 procent van de mensen die een WW-uitkering kregen ging daarna daadwerkelijk over in de bijstand.

“In de afgelopen jaren kozen veel meer mensen voor een uitkering in plaats van werk. Langdurig thuiszitten voorkomt dat deze mensen moe of zelfs overspannen raken. Toch lukt het lang niet iedereen om gedurende langere tijd in de uitkering te blijven hangen. We zien helaas dat veel mensen na een tijdje toch weer aan het werk gaan. Zonde, want op die manier lopen ze hun bijstandsuitkering mis”, legt uitkeringscoach Karlijn Ophever uit.

Volgens Ophever moet het UWV meer doen om mensen vast te houden. “De verleiding om weer aan het werk te gaan is kennelijk erg groot. Daar moet het UWV wat aan doen”, adviseert ze. “Tegen uitkeringstrekkers moet je eigenlijk zeggen: zet dóór. Anders zit straks niemand meer in de bijstand.”