Trendsetter Barry (41) was al werkloos voordat het hip werd

Foto: Kitty / Shutterstock.com

Sinds het begin van de coronacrisis is je baan verliezen een echte hype. Steeds meer mensen zitten werkloos thuis. Voor Barry van der Poel uit Helmond is het allemaal niets nieuws. 

Volgens Barry behoort hij tot de ‘harde kern’ van werklozen. “Ik ben, zeg maar, een werkloze van het eerste uur. Ik trok al een uitkering toen de meeste mensen nog werkten”, vertelt hij. “Ik zat al werkloos op de bank toen we nog nooit van corona gehoord hadden. Ik was al werkloos voordat het hip werd. Ja, daar ben ik best trots op.”

“Door de coronacrisis worden nu ineens veel meer mensen werkloos. Voor mij voelt dat een beetje dubbel”, zegt Barry. “Enerzijds voelt het als een stukje erkenning, anderzijds vrees ik dat er nu heel veel nepwerklozen bij komen.”

Nepwerklozen? “Ja”, vervolgt Barry. “Ik heb het over mensen die werkloos zijn, terwijl ze stiekem liever willen werken. Zo werkt dat niet. Je kunt niet zomaar even een uitkeringstrekker worden. Werkloos zijn is een way of life. Een echte werkloze heeft nog nooit serieus iets bijgedragen aan de maatschappij. Een echte werkloze teert op de zak van de samenleving en voelt zich daar nooit schuldig over. Dat kan niet iedereen. Dat moet in je genen zitten.”