14 ℃

Ambachtelijk oplichter Hein Blommeveldt (64) met pensioen: “Het is mooi geweest”

Ambachtelijk oplichter Hein Blommeveldt (64) met pensioen: “Het is mooi geweest”
Foto: Usoltsev Kirill / Shutterstock.com

MEPPEL - Na een carrière van bijna 50 jaar houdt Blommeveldt de oplichterij voor gezien. “Het is mooi geweest”, aldus de ambachtelijke oplichter uit Meppel.

“Ik leerde het vak van mijn vader. Ik was amper 15 jaar toen ik in de oplichterij begon”, zegt de nu 64-jarige Blommeveldt. “Alles ging toen nog met de hand. Met een goed verhaal en een geldezeltje kon je aan de gang. We hebben gouden tijden beleefd hoor. Vroeger had je als oplichter nog aanzien. Het was een gerespecteerd beroep. Maar ja, de tijden zijn veranderd. Nu gaat alles via WhatsApp en Marktplaats.”

Blommeveldt vreest dat zijn beroep uiteindelijk zal uitsterven: “De jeugd van tegenwoordig denkt veel te gemakkelijk over de oplichterij. Ze studeren af als makelaar of accountant en denken dat ze meteen ook oplichter zijn. Maar zo gemakkelijk is het natuurlijk niet. Het moet ook in je genen zitten. Goed oplichten is een vak, dat kan niet iedereen.”

De lopende zaken maakt hij nog af, daarna sluit Blommeveldt de deuren van zijn oplichterspraktijk op het industrieterrein in Meppel. “Ja, natuurlijk is dat heel jammer”, zucht hij. “Ik had gehoopt dat mijn zoon de zaak zou overnemen. Maar helaas, hij is te lui om te werken. Leeft van een uitkering. Eerlijk gezegd schaam ik me voor hem.”

 
Deel dit artikel: