14 ℃

Nederland nu officieel in tussenwinter

Nederland nu officieel in tussenwinter
Foto: Rainer Fuhrmann / Shutterstock.com

DE BILT - Ons land heeft momenteel te maken met een tussenwinter. Zo’n relatief koele periode in het voorjaar gaat gepaard met veel regen en extreme temperatuurdalingen.

Vroeger was er slechts één winter per jaar. Maar door de klimaatverandering komen tussenwinters steeds vaker voor. Midden in de lente wordt het plots weer even winter. “Het fenomeen tussenwinter is zeker niet nieuw”, vertelt meteoroloog Thomas Indra van MeteoScience. “In onze archieven vonden we meldingen uit juli 1944, toen er in het Gelderse plaatsje Warnsveld ineens ijs lag. En vooral ouderen zullen zich de zomersneeuw van juli 1978 nog wel herinneren.”

De tussenwinter is van korte duur. Volgens het weerbureau gaat de temperatuur vanaf zaterdag iets omhoog. Twee weken later begint de volgende tussenwinter. Volgens Indra is de tijd dat we slechts één winter per jaar hadden voorbij: “Ik vind het vervelend om te moeten zeggen, maar tussenwinters gaan we vaker zien. Over een paar jaar zijn dertig of veertig winters per jaar heel normaal.”

 
Deel dit artikel: