14 ℃

Veel hufters zeggen hun leven te beteren na protest openbaar vervoer: “Die drie minuten kwamen wel effe binnen”

Veel hufters zeggen hun leven te beteren na protest openbaar vervoer: “Die drie minuten kwamen wel effe binnen”
Foto: leolintang / pxhidalgo / Depositphotos.com

AMSTERDAM - Het effect van het protest tegen geweld dat het Nederlandse openbaar vervoer zaterdagavond drie minuten stillegde, lijkt grote indruk te hebben gemaakt op veel hufters in Nederland. Uit onderzoek van bureau QuestionIt blijkt dat maar liefst 78% van de hufters zich voortaan voorbeeldig wil gaan gedragen.

Treinen, bussen en metro’s stonden zaterdagavond drie minuten stil. Het OV-personeel gaf daarmee een krachtig signaal af tegen geweld en huftergedrag in het openbaar vervoer. Marco van Iersel (24) uit Oss is een van de hufters op wie de OV-actie grote indruk heeft gemaakt. “Ik zal eerlijk zijn, ik had niet verwacht dat het protest mij zou raken. Zaterdag rond 22.25 was ik nog gewoon de oude Marco. Joint in mijn bek, blikje bier in de ene hand en een boksbeugel in mijn andere hand. Bereid om iedereen die mij met een verkeerde blik aankeek helemaal de tyfus te slaan. Maar sinds zaterdagavond 22.33 ben ik een andere Marco. Een Marco die voor iedereen klaar staat.”

Ook Sem Valkman (36) uit Schiedam zegt een ander mens te zijn geworden door het protest van het OV: “Ik stond strak van de coke toen ik een stadsbus op het station van Schiedam drie minuten stil zag staan. Ik zweer het je: ik was op slag nuchter.”

“Ik was me er meteen bewust van dat ik iets meemaakte dat ik nooit meer zou meemaken. Een bus die uit protest drie hele minuten stilstond!”, zegt Sem beduusd. “En toen drong het plotseling tot me door dat deze ingrijpende gebeurtenis mede te maken had met mijn schofterige gedrag in het verleden. Onvergeeflijk uiteraard. Maar ik hoop dat deze complete ontregeling van Nederland nooit meer plaatsvindt als ik beloof mijn leven te beteren. Bij deze roep ik dan ook al mijn mede-hufters op: kom tot inzicht en zorg dat zo’n vergaand protest in de toekomst nooit meer gebeurt.”

 
Deel dit artikel: