Temperatuur wereldwijd oneerlijk verdeeld

De temperatuur moet wereldwijd eerlijker worden verdeeld. Dat schrijft de Studiegroep Klimaat in een rapport over warm en koud. In ons land lag de temperatuur zondag rond de 30 graden, terwijl Antarctica te maken had met een koudegolf.

Foto: Jull111 / Skitterphoto / Pixabay CC

Europa had te maken met een warme luchtstroming vanuit het zuiden, waardoor zondag aangename temperaturen werden gemeten. De temperatuur kwam zelfs boven de 30 graden uit. Tegelijk was het in Antarctica juist extreem koud. In de plaats Amundsen werd het bijna vijftig (!) graden onder nul. Lekker naar het strand was er daar niet bij.

“De internationale samenwerking op dit gebied kan beter”, zegt klimaatdeskundige Theo Wieltjes. “Antarctica kan onze warme lucht op dit moment goed gebruiken. Wij zouden juist graag een paar graadjes minder willen. Helaas bestaat er nu geen enkele afspraak over de onderlinge uitwisseling van temperatuur.”

Wieltjes pleit voor het opzetten van een luchtbrug, waarmee warme lucht vanuit Europa naar Antarctica kan worden gevlogen. Op de terugweg kan het toestel koude lucht uit Antarctica vervoeren. “Het systeem werkt aan beide kanten”, aldus Wieltjes. “Probleem is nu nog dat de warme, Europese lucht bij aankomst al is afgekoeld, maar daar kunnen magnetrons wellicht uitkomst bieden.”