Wat betekent de Miljoenennota voor u?

Foto: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Minister Hoekstra heeft de Miljoenennota aangeboden aan de Tweede Kamer. Gaat u er op vooruit of achteruit? Wij zetten de belangrijkste punten voor u op een rij.

De werkloosheid zal in het komende jaar verder afnemen, maar dat geldt niet voor u. Uw matige prestaties en uw negatieve houding zullen in het komende jaar bij uw werkgever niet onopgemerkt blijven en uiteindelijk leiden tot ontslag. Omdat u daarna geen baan (meer) heeft, komt de overheid u financieel tegemoet. In de begroting is 120 miljoen euro opgenomen voor armoedebestrijding. Dat extra geld kunt u goed gebruiken, want de prijzen stijgen volgend jaar met gemiddeld 2,3 procent. Zo betaalt u voor een halve liter Schultenbräu komend jaar 52 cent.

Uit de Miljoenennota blijkt verder dat u te maken krijgt met een aantal forse tegenvallers. Zo gaat onder meer uw auto kapot. Geld voor een nieuwe heeft u niet. Investeringen in duurzame isolatie van uw huis worden door de overheid extra gestimuleerd. U maakt daar geen gebruik van. De schade ten gevolge van een onvoorziene lekkage in februari kunt u verhalen op uw inboedelverzekering.

Ondanks uw sombere economische vooruitzichten gaat u zo’n 2,4% meer geld uitgeven. Volgens de overheid is dat niet verstandig, maar u doet het toch. De overheid houdt scherp in de gaten waar u dat geld allemaal aan uitgeeft. Heeft u die nieuwe schoenen wel echt nodig? De overheid vindt van niet.